Hyvää alkanutta vuotta!

Hyvää ja kukkaisaa vuotta 2017 teille, pelargoniblogiystävät!

Tässä sorvin ääreen palatessani ajattelin muistuttaa parista asiasta. Talvetuksessa ollaan nyt päästy yli syksyn epävarmuuden, ja sisälle tulleet kasvit ovat jo hyvän aikaa olleet suojassa. Koska ilmaa kuivattava pakkanen on nyt vasta alkamassa, ja sekin ilmeisesti vain muutamaksi päiväksi, kannattaa nyt kiinnittää erityistä huomiota talvetustilan ilmankosteuteen. Tällaisilla viileillä ja kosteilla säillä on hometautien riski melko suuri, eikä tilannetta auta ollenkaan se, että kasvien vastustuskyky alkaa olla jo koetuksella tässä vaiheessa talvetusta. Hometautien leviämistä voi ehkäistä myös sillä, että poistaa kaiken kuolleen kasvimateriaalin huolellisesti ja sijoittaa kasvit siten, että ilma pääsee kiertämään niiden väleissä.

Tässä vaiheessa vuotta saattaa moni kasvi myös heittää lusikan nurkkaan, tai ainakin näyttää pahasti siltä. Lehdet ovat tippuneet ja varsikin tuntuu tyhjältä ja ruttuiselta. Tässä vaiheessa on syytä pitää pää kylmänä! Pelargoni saattaa olla yllättävän sitkeäkin, ja versoa jopa mullasta uudelleen. Kaiken a ja o on se, että juuret siellä mullan alla ovat elossa. Ja nehän pysyvät elossa, kunhan multa pysyy riittävän kuivana ja ilmavana. Kuivuvan näköistä pelargonia ei siis kannata yrittää elvyttää kastelemalla multaa läpimäräksi! Olen yhdessä vanhassa postauksessani laittanut ihan esimerkkikuvia aiheesta.

Tässä ennen kovempaa kiirettä ajattelin hiukan valistaa teitä pelargonien taudeista ja puutostiloista. Vaan enpä tiedä, uskallanko julkaista sellaisia postauksia, kun jo pelkkä bakteeriäkämä sai suorastaan siivet ja hurjan kohinan aikaan. Mitäs olette mieltä, järkytetäänkö pelargonikansaa vielä tänä keväänä vai ei?

Vähemmän järkyttävä, tai ehkä ihanasti järkyttävä info löytyy kuitenkin nyt tuolta oikeasta ylänurkasta. Me täällä Rinkin tilalla kutsumme huhtikuun alussa pelargoniväen meille tapaamaan toisiaan, ja vaihtamaan, ostamaan, myymään pelargoneja. Olisi huippuhienoa nähdä teitä blogin lukijoitakin paikalla!

Aurinkoisin terkuin,

Tiina


Kommentit

  1. Sain sinulta arpajaisvoittona joskus Kallipefki pelargonian. Hengissä on, mutta se on kasvanut hurjan korkeaksi. Onko se sille tyypillistä? Alussa on varmaan 30-40 cm tyhjää vartta ja sitten muutama lehti. Mitäpä suosittelet sille tehtävän tässä kevään korvalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kallipefki on varsin suurikokoinen ja rotevakasvuinen. Muuten vaikea sanoa, mitä sille pitäisi tehdä... Jos kalju alaosa häiritsee niin pistä latva poikki, juurruta vedessä ja tökkää emon juurelle. Vedessä siksi, että tapiksi leikattu pelargoni tekee kyllä uusia versoja, mutta sitä ei voi lehdettömänä kastella niin paljon, että suoraan multaan tökätty pistokas juurtuisi. Jatkossa voit latvoa siitä vaikka joka toisen kasvupisteen, niin. haaroittuu paremmin. Sitten on sellainenkin vaihtoehto, että nappaat kasvupisteet nyt pois ja annat sen olla alhaalta ikäänkuin rungollinen.

      Poista
    2. Kiitos Tiina, mietin vielä mitä teen sille. Komean värinen kukka siihen tulee :)

      Poista
  2. Tulossa ollaan pelargonipäivään ja tarvetta on monelle uudelle pelargonille, koska tämä talvi on sujunut heikosti, hometta ja rungon mustumista :( Kertaalleen kävin jo kokeilemassa, että onko verkkokauppa jo auki...

    VastaaPoista
  3. Ihanaa nähdä sinua, mutta kurjaa että kato on käynyt kokoelmassasi :( Kauppa aukeaa loppiaisena, ja joskus tuossa helmikuun lopulla alan ottaa tilauksia. Täytyy tehdä vielä viimeiset terveystarkastukset uusille emoille ja vähän inventoidakin niitä. Ihan työn touhussa täällä siis ollaan, joskaan ei vielä kieli vyön alla :D Olen tehnyt kaupalle ison remontin ja oikein jännittää miten se nyt toimii ja otetaan vastaan.

    VastaaPoista
  4. Olipa hyvä, että vinkkasit olla luovuttamatta kuolleennäköisten pelakuiden kanssa. Muutaman olen jo siirtänyt biojätteeseen, mutta muutama hyvin rusehtunut aarre on vielä jäljellä. Toivoa siis voi hyvinkin olla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään peukkuja aarteille! Pelargonit voivat olla yllättävänkin sitkeitä -tai sitten eivät ole. Tuntuu että se riippuu varmaankin siitä millä tuulella sattuvat olemaan (no oikeasti se riippuu ihan ruskettumisen syistä sekä lajikkeiden eroista).

      Poista
  5. Olen tulossa pelargonipäivään! Kivaa tavata taas! Alan ottamaan pistokkaita 6.2 alkavalla viikolla. Mulla on loma, joten on hyvää aikaa silloin keskittyä. Toivottavasti saan ne juurtumaan tapahtumaan mennessä. Ja toivottavasti löydän tästä huushollista jonkun paikan, missä juurruttaa. Aina sama ongelma... tilanpuute!! Mutta ihanaa kun tulee kevät. Mukavaa kevättä ja nähdään!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elä muuta sano, ihanaa nähdä taas :) Muutenkin on jo sellainen olo että talvihorros on nyt horrostettu ja into on kova päästä tositoimiin. Ja samanhenkiset ystävät sekä uudet ihmiset ovat se tämän homman suola. Kyllä ehtivät 6.2. otetut juurtua huhtikuun alkuun. Tilanpuute se vaivaa täälläkin, on kaikki kikkakolmoset käytössä ja lisää suunnitteilla... Ehkä meillä joskus on se kunnollinen kasvihuonekin. Ehkä.

      Poista

Lähetä kommentti